Monday, October 25, 2010

Resepi Kek Pisang Kukus












Bahan-bahan:

1 ½ cawan tepung gandum, ayak bersama 1 sudu baking powder
½ cawan gula kastor
2 biji telur
2 biji pisang atau ½ cawan pisang masak dikisar atau
2 sudu teh minyak jagung

1 ½ sudu teh susu

Cara penyediaan:

Panaskan kukusan.

Pukul telur dan gula hingga kembang dan warna pucat. Masukkan minyak jagung, susu dan pisang. Kacau atau putar hingga sebati.

Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Kacau perlahan-lahan hingga adunan sebati.

Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dengan minyak atau marjerin. Masukkan ke dalam kukusan dan kukus hingga masak anggaran selama 15 minit. Uji dengan cucukan lidi untuk memastikan kek masak.

Setelah masak, biarkan sejuk pada suhu bilik sebelum dikeluarkan dari loyang.

Sedia untuk dihidangkan


No comments:

Post a Comment