Tuesday, November 2, 2010




Ikan Masak Lemak Cili Padi


7 ekor ikan puyu / sepat (sederhana besar)
1 biji kelapa - asingkan pati
30 biji cili padi **
10 biji belimbing buluh di belah dua  atau ½ biji nenas di potong2
5 ulas bawang merah **
½ inci kunyit **
2 batang serai dititik
2 biji lada hijau dibelah dua (optional)
Garam secukup rasa

** ditumbuk atau dikisar


Cara – cara

Bersihkan ikan. Kisar cili padi, bawang dan kunyit. Masukkan bahan kisar dan serai ke dalam periuk. Didihkan dengan api yg kecil. Masukkan santan dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan ikan, pati santan, belimbing buluh / nenas dan garam kacau perlahan-lahan jangan bagi pecah minyak. Setelah masak angkat dan hidang kan.


No comments:

Post a Comment