Saturday, October 23, 2010

Kung Pao Chicken











Bahan A

  • 600 gm isi ayam - potong dadu
  • tepung jagung
  • garam

(Isi ayam disalutkan dengan sedikit garam dan tepung jagung - goreng dan toskan)

Bahan B

  • 100 gm  kacang gajus - goreng dan toskan minyak
  • 30gm lada kering - pilih yang lebar2 dan potong dalam 1 - 1.5 inci panjang
  • 2 biji bawang besar (warna kuning) - potong dadu besar2
  • 4 ulas bawang putih - di tumbuk halus
  • 2 inci halia - di tumbuk halus
  • 1 biji lada capsicum - potong lebar2
  • 3 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan cili sos
  • 1/4 cawan air
  • minyak untuk menumis
  • garam secukup rasa

Cara cara

Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Goreng lada kering sehingga garing dan ketepikan. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar. Masukkan lada capsicum, isi ayam, sos tiram, cili sos dan sedikit air. Biarkan kering, selepas tu masukkan gajus, kacau dan angkat. Sedia untuk di hidang.

No comments:

Post a Comment